ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

Το νωπό γάλα αν και ιδιαίτερα θρεπτικό, είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, όταν δεν τηρούνται αυστηροί κανόνες και δεν ελέγχεται συνεχώς από το άρμεγμα των ζώων ως την κατανάλωσή του.

Τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ διενεργούν ελέγχους στο γάλα αντί του ΕΛΟΓΑΚ, έχοντας λάβει:
α) Διαπίστευση από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης)
β) Την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διενέργεια αυτοελέγχων στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
γ) Αναγνώριση ως εργαστήριο του IDF (International Dairy Federation) , δηλαδή εργαστήριο αναγνωρισμένο από το Διεθνή Οργανισμό Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Οι κυριότερες υπηρεσίες που παρέχουν τα Εργαστήρια είναι σύμφωνα με τις Oδηγίες: 46/92, 47/92 (αφορούν τη θέσπιση υγειονομικών κανόνων για την παραγωγή και εμπορία γάλακτος και προϊόντων με βάση το γάλα) 2180/91, 608/92 (αφορούν την καθιέρωση μεθόδων ανάλυσης γάλακτος) και αφορούν:

  • Έλεγχο της μικροβιολογικής ποιότητας του παραλαμβανόμενου γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων σύμφωνα με διαπιστευμένες μεθόδους.
  • Πλήρη φυσικοχημική εξέταση του γάλακτος, ως προς τη σύστασή του σε λιπαρά, στερεά, λακτόζη, πρωτεΐνες, έλεγχο του σημείου πήξης και ανίχνευση για ύπαρξη αντιβιοτικών.
  • Πλήρη φυσικοχημική εξέταση των τελικών προϊόντων των εταιρειών, για τον προσδιορισμό της διαθρεπτικής επισήμανσης τους και την σύνταξη της κατάλληλης ετικέτας, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Επίσης, το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό των Εργαστηρίων ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ, παρέχει συμβουλές που αφορούν τη σωστή τήρηση του συστήματος HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point),  που είναι υποχρεωτικό για τις βιομηχανίες τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων».

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στο γάλα και στα προϊόντα γάλακτος είναι:

  • Λίπος κατά Gerber
  • Ειδικό βάρος
  • Ενεργός οξύτητα (ρΗ)
  • Ογκομετρούμενη οξύτητα (Dornic, Soxlet)
  • Στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους (Σ.Υ.Α.Λ.)
  • Πρωτεΐνες
  • Λακτόζη
  • Σημείο Πήξεως
  • Έλεγχος Αντιβιοτικών
  • Ανίχνευση Αλκαλικής Φωσφατάσης
  • Ποσοστό Γίδινου σε πρόβειο
  • Ισοηλεκτρική Εστίαση Καζεινών
  • Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα (ΟΜΧ)
  • Κολοβακτηριοειδή
  • Escherichia Coli
  • Salmonella spp.
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus
  • Clostridium perfriηgens
  • Ζύμες-μύκητες
  • Λακτοβάκιλλοι (Lactobacillus)