Τα εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ είναι τa ΜΟΝΑΔΙΚΑ διαπιστευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα από το Ε.ΣΥ.Δ. σε όλες τις παραμέτρους του Κανονισμού Ελαιολάδου και προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες αναλύσεων ελαιολάδου:

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

  • Οξύτητα
  • Υπεροξείδια
  • Κ270, Κ232, ΔΚ
  • Αιθυλεστέρες – Μεθυλεστέρες παλμιτικού και ελαϊκού οξέος
  • 1,2 – 1,3 Διγλυκερίδια
  • Πυροφαιοφυτίνη
  • Τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε)
  • Ολικές φαινόλες
  • Υγρασία & Πτητικά συστατικά
  • Ξένες ύλες
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση

Πληροφορίες Γνησιότητας

  • Προφίλ Λιπαρών Οξέων – Trans ισομερή
  • Τριγλυκερίδια
  • ΔECN42
  • Στιγμασταδιένια
  • Στερόλες – Ερυθροδιόλη και Ουβαόλη
  • Κηροί
  • Αλειφατικές αλκοόλες
  • Μονοπαλμιτίνη

Επιμολυντές

  • Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών
  • Ορυκτέλαια (MOSH-MOAH)
  • Φθαλικοί – Αδιπικοί εστέρες (Πλαστικοποιητές)
  • Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (PAH)
  • 2 & 3 MPCD εστέρες & εστέρας της γλυσιδόλης
  • Βαρέα Μέταλλα
  • Μυκοτοξίνες
  • Αλογονωμένοι πτητικοί διαλύτες
  • κ.α.

Τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ είναι αναγνωρισμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και λειτουργούν με άριστα standards ποιότητας, προσφέροντάς σας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Επίσης Τα εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ διαθέτουν διαπιστευμένο οργανοληπτικό πανελ από το Ε.ΣΥ.Δ. καθώς και αναγνώριση αυτού από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Επικεφαλής του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Δοκιμής είναι η κ. Σπαντιδάκη Μαρία, Χημικός και Τεχνική Διευθύντρια των Εργαστηρίων.

Η εμπειρία των εργαστηρίων συνεχώς εμπλουτίζεται με τη συμμετοχή σε Διεθνείς Οργανισμούς, (ILAC, AOCS, IOC), και σε αναγνωρισμένα διεργαστηριακά σχήματα (FAPAS, IOC, LGC).

Διαθέτουμε τα παρακάτω προϊόντα:

  • Απαραίτητο εξοπλισμό (προχοϊδα, στατό στήριξης, κωνική φιάλη, ογκομετρικό κύλινδρο).
  • Απαραίτητα Αντιδραστήρια Οξυμέτρησης.
  • Τη μέθοδο μέτρησης σε Εγχειρίδιο Οδηγιών.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου είναι αναλυτική παράμετρος και αποτελεί ένα από τα τέσσερα κριτήρια ποιότητας του ελαιολάδου (2022/2104). Σκοπός της αξιολόγησης είναι η ανίχνευση και περιγραφή των γευστικών και οσφραντικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με τη μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας IOC/T.20/Doc No 15 και τις τροποποιήσεις της, και η κατάταξή του στις κατηγορίες εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και λαμπάντε, έτσι όπως ορίζονται στον κανονισμό 2104/2022.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί ομάδα επιλεγμένων και εκπαιδευμένων δοκιμαστών (panel) και ειδικό λεξιλόγιο για τη βαθμολόγηση της αντιλαμβανόμενης έντασης των γευσιγνωστικών (οσμή και γεύση) ιδιοτήτων του ελαιολάδου.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων πραγματοποιείται σε ειδικά κατασκευασμένες καμπίνες δοκιμών, στον χώρο των οποίων διασφαλίζεται η απουσία οσμών και θορύβων. Σε κάθε καμπίνα βρίσκεται θερμαντική συσκευή όπου τοποθετούνται τα ειδικά ποτήρια δοκιμών με τα υπό δοκιμή δείγματα. Το ποτήρι δοκιμής έχει σκούρο μπλε χρώμα καθώς ο δοκιμαστής δεν πρέπει να επηρεάζεται από το χρώμα του ελαιολάδου, το οποίο δεν αποτελεί κριτήριο ποιότητας. Επίσης, κάθε καμπίνα διαθέτει φωτισμό και γούρνα απόρριψης των υπό δοκιμή δειγμάτων.